Herkomst en symboliek

Herkomst

De geschiedenis van de snijcymbidium gaat terug naar 1900. In deze periode namen de Engelsen de eerste Cymbidiumplanten mee uit het Himalayagebergte in Azië. Vervolgens begonnen ze deze te kruisen en zo ontstonden er langzamerhand meer soorten en kleuren. Tegenwoordig zijn er meer dan 1.000 soorten Cymbidiums die jaarrond verkrijgbaar zijn, echter wel met een aanvoerpiek in het najaar en de wintermaanden.

Het landschap in het Himalayagebergte bestaat vooral uit rotsen en ’s nachts kan het flink afkoelen. Ondanks haar tropische uiterlijk is de Cymbidium dus niet bepaald een zonneaanbidder. Gelukkig is de bloem erg sterk en kan zelfs in deze barre omstandigheden haar prachtig gekleurde bloemen showen! Nog altijd is de Cymbidium in het wild te vinden in Australië en Azië; in landen zoals Nepal, Vietnam en Taiwan.

Wist je dat

Het woord Cymbidium haar oorsprong vindt in de Griekse taal? Het Griekse woord voor ‘bootje’ is ‘kymbos’ en daar is het woord Cymbidium weer van afgeleid. De zogenaamde lip van de bloem heeft iets weg van een bootje; zo komt de Cymbidium aan haar naam!

Familieportret

Cymbidium behoort tot de bloemenfamilie van de snijorchidee. Behalve Cymbidium vallen onder deze familie nog meer snijorchideeën: Phalaenopsis, Vanda, Cattleya, Paphiopedilum, Dendrobium en Oncidium. 

Symboliek

Cymbidium staat symbool voor een zuivere, gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap. Naast het ontvangen van de bloem, wordt het geven van de bloem ook als eer gezien. Niet gek dus, dat de snijbloem in China een populair cadeau is onder goede vrienden. Ook staat de bloem voor moraal en deugd.

Vanuit de familiestamboom (orchideefamilie) krijgt de Cymbidium nog wat extra symboliek mee. Orchideeën stonden vroeger – in de Oudgriekse tijd – voor mannelijkheid en vruchtbaarheid. Later werd de bloem in Europa meer geprezen om haar schoonheid, kracht en rijkdom. 

Meer productinformatie, inspiratie en weetjes over de herkomst en symboliek van Cymbidium vind je op de website Mooiwatbloemendoen.nl

Ontvang de laatste nieuwtjes, weetjes en Cymbidium-tips in je inbox.